Zaštitnik župe – sv. Rok

Sv. Rok rođen je 1295 u Montepelliru u južnoj Francuskoj. Otac mu je bio grof a njegovi pretci su se borili za oslobođenje Svete zemlje od islamskih osvajača. On je izmoljen od roditelja koji su se zavjetovali i tako ga izmolili. Sa 20 godina je ostao bez roditelja. Tada je sva svoja dobra prodao i razdijelio siromasima, poput Sv. Antuna opata. Potom se uputio na hodočašće u Rim.

Zaustavlja se u Aquapendenteu u kojem je harala kuga te se odmah uključuje u dvorenje okuženih bolesnika. Predaja kaže da su se tada u Aquapendenteu dogodila i neka čudesna ozdravljenja. Potom odlazi u Piacenzu gdje je i sam obolio od kuge pa su ga građani Piacenze prognali te se sklanja u šumu, a pobožna predaja kaže da mu je njegov pas svakog dana donosio kruh kako bi mogao preživjeti. Rok je čudom ozdravio te se vratio u rodni grad Montepellier gdje ga građani nisu prepoznali te ga bacili u tamnicu gdje je nakon pet godina tamnovanja u zatvoru umro.

Na njegovu se odru prema predaji pojavio zapis: „Svi koji obole od kuge i zaištu pomoć sv. Roka, sluge Božjega bit će iscijeljeni.“ Svečevo tijelo je kasnije preneseno u velebnu crkvu koju su Mlečani sagradili njemu u čast. Posebno obilježje Sv Roka je da on zadiže haljinu i pokazuje ranu na nozi. Mole mu se vjernici s raznim otvorenim ranama na nogama. Danas više nema bolesti kuge ali ima sve više novih bolesti u kojima se mnogi preporučuju u zagovor Sv. Roka.

Sv. Rok

Molitva Sv. Roku protiv zaraznih bolesti

O, Bože Spasitelju – Isuse Kriste, Ti si u svojoj punoj blagoj providnosti i očinskoj mudrosti

Svetog Roka postavio za moćnog zaštitnika protiv zaraznih bolesti i preko njega udijelio obilje

blagoslova bližnjima u tjeskobi.

Zbog njegovih zasluga smiluj se nama, kad je naše zdravlje ugroženo i kad nas strah od smrti

obuhvati. Odvrati anđela smrti da imamo vremena za kajanje, jer Ti ne želiš smrt grešnika,

nego da se obrati i živi. Amen.

Gospodine, priteci mi u pomoć.

Jer sam slab i siromah, pomozi mi o, Bože.

Ti si moj Pomoćnik i Spasitelj.

Gospodine ne odugovlači dalje.

Sv. Roko, moli za nas.

Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

Scroll to Top