Župa sv. Roka, Nova Vas - Župa sv. Martina, Tar

crkva sv rok 2

                  Preporuke iz Biskupije Porečke i Pulske za liturgijska slavlja u našim crkvama

 • Poruke u svezi sudjelovanja na vjerskim slavljima
 • Neka se suzdržavaju dolaska na vjerska slavlja i okupljanja u slučaju bolesti i pojave simptoma infekcije dišnih putova.
 • Neka se izbjegavaju odlasci na vjerska okupljanja i slavlja osobe koje su bile u područjima zahvaćenim širenjem zaraze ili su bile u doticaju s osobama koje su oboljele o koronavirusa.
 • Neka izbjegavaju odlazak na vjerska slavlja i druga vjerska okupljanja, posebice onih koja uključuju veći broj prisutnih, starije životne dobi i osobe s kroničnim bolestima.
 • Upute prilikom liturgijskuh slavlja

 

 • Neophodno je održavati udaljenost između svih sudionika od najmanje dva metra prilikom ulaska i izlaska iz crkvenih objekata te unutar same crkve, neovisno o tome sjedi li se u klupama, stoji ili čeka u redu za podjele pričesti.
 • Za članove zajedničkog kućanstva nije potrebna udaljenost od dva metra jedno od drugih.
 • Ako je moguće organizirati, preporuča se da liturgijsko slavlje prenosi zvučnicima na prostoru ispred ulaza i oko crkve, tako da dio vjernika može pratiti izvan crkve.
 • Neka se u škropionice ne ulijeva blagoslovljena voda; neka te posude ostanu prazne. Stoga će vjernici pri ulasku i izlasku iz crkve pokleknuti ili se duboko nakloniti znamenujući se znakom križa bez blagoslovljene vode.
 • Neka se kao gesta pružanja mira u slavlju Euharistije ili u službama Božje riječi ne koristi uobičajena gesta rukovanja.
 • Neka se vjernici pričešćuju primanjem svete hostije na dlan jedne ruke, kako bi drugom rukom hostiju prinijeli svojim ustima, a djeci neka se ne stavlja križić tijekom pričesti.
 • Neka svećenik prije misnog slavlja dobro opere ruke, a neposredno prije početka dijeljenja svete pričesti neka upotrijebi dezinficiens za ruke na bazi alkohola.

                              Druge upute i preporuke od Biskupije Porečke i Pulske

  • Za ispovijed se preporuča prostor ( crkva, sakristija ili dvorana ) gdje je moguće ostvariti potrebno fizičko distanciranje.
  • Sakramenti vjenčanja i krštenja i drugo odvija se na način da bude prisutno najviše 10 osoba ukoliko se radi o manjem prostoru ili više osoba s prethodno navedenim razmakom od najmanje 2 metra između osoba. Svećenik, kumovi i ostale osobe koje neminovno dolaze u bliži kontakt preporuča se da nose maske, dok fizički kontakt posebno s malim djetetom od strane osoba koje nisu roditelj izbjegavaju. Obredne geste koje pretpostavljaju nužnost dodira potrebno je svesti na najmanju moguću mjeru. Malo dijete ne nosi masku zbog opasnost od gušenja.
  • Krizme koje su predviđene za mjesec svibanj odgađaju se do daljnjeg.
  • Župna kateheza i druge župne aktivnosti za djecu u organizaciji župe se do daljnjega odgađaju.
  • Pjevanje pjevačkog zbora i zajednice do daljnjega se izostavlja.
  • Neka se redovito provjetravaju crkve i druga molitvena mjesta.
  • Neka se primjenjuju mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja vjerskih prostora.
  • Neka se osiguraju punktovi s dezinfekcijskim sredstvima za ruke u prostorima gdje se vjernici okupljaju.
  • Neka se vrata crkve drže otvorenima da ih vjernici ne moraju dodirivati pri ulasku/izlasku iz crkve.

 

                

„Mir vama“ – razmišljanje na drugu vazmenu nedjelju

                                                          (Nedjelja Božjega milosrđa)                      

download „Mir vama“ nije samo pozdrav apostolima nego i dar Uskrsloga. Apostoli su nakon Velikog petka doživjeli veliki stres i zato su u strahu od Židova bili zatvoreni bojeći se da ne bi i oni doživjeli kao Isusovi učenici istu sudbinu kao i njihov Učitelj. Zato se Uskrsli Spasitelj navečer prvoga dana u tjednu ukazuje tako što ulazi iako su vrata bila zatvorena kako bi prestrašenim apostolima donio mir u njihovoj tjeskobi i strahu zbog svega što su tada proživljavali. Današnji odlomak evanđelja ističe kako apostol Toma zvani blizanac nije bio nazočan kod ukazanja i smatrao je da to nije istina što su mu ostali učenici svjedočili da su se susreli s Uskrslim Gospodinom i da neće vjerovati dok god ne opipa rane na Isusovim tijelu. Nakon osam dana Isus se opet ukazuje apostolima koji su se zatvorili u kući s time da je tada bio i Toma prisutan i kojega je Uskrsli pozvao da dodirne njegove rane s porukom: „Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran“ Tada je Toma shvatio da su ostali učenici bili u pravu kada su mu govorili o Isusovu ukazanju na dan Uskrsa uvečer. Tada je Toma rekao: Gospodin moj i Bog moj.“ Isus je odgovorio Tomi: „Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju.

   Kroz Ivanovo evanđelje se provlači tema vjere i nevjere. Tako i današnji odlomak govori „da je Isus Krist, Sin Božji“ i da po njemu imamo život u njegovu imenu. Tu se ne misli na zemaljski život, makar ni on nije isključen nego se misli na vječni život koji se postiže vjerom ili još više životom po vjeri. Zato u situaciji straha za život u ovoj korona epidemiji je možda teško ispovijedati i živjeti vjeru kako smo to činili do sada. Možda nam je vjera stavljena na kušnju više nego prije ove epidemije, zato razmišljajući o tome što je Isus rekao Tomi „blaženi koji ne vidješe a vjeruju“ mi trebamo isto dar Uskrsloga Spasitelja a to je mir.

Današnju II. Uskrsnu nedjelju po odluci pape Ivana Pavla II. Slavimo kao i nedjelju Božjega milosrđa. Sv. Faustina Kowalska koja je živjela u prvoj polovici 20. stoljeća imala je doživljaje susreta i razgovora s Isusom. Postoji mnoštvo poruka koje je Isus dao Svetoj Faustini. Evo što je rekao o molitvi krunice koju nazivamo Krunica Božjeg milosrđa a koju je Isus dao njoj: „Moja kćeri , daj mi duše. Znaj da je tvoja zadaća osvajati duše molitvom, žrtvom i ohrabrenjem za mene, pouzdavajući se u moje milosrđe. Moja kćeri, ja te želim poučiti kako žrtvom i molitvom trebaš spasavati duše. Molitvom i trpljenjem spasit ćeš više duša nego neki misionar poukama i propovijedima. Neprestano moli krunicu (Božjeg milosrđa) koju sam te naučio. Ma tko god je bude molio, doživjet će na smrtnom času moje veliko milosrđe. Svećenici će ga pružati grešnicima kao posljednje sidro spasa. Ukoliko bi bio najokorjeliji grešnik – ako samo jednom izmoli tu krunicu, dobit će milost mog beskrajnog milosrđa. Neshvatljive milosti podijelit ću onim dušama koje poklone povjerenje Božjem milosrđu. Svaku dušu koja moli tu krunicu branit ću u času smrti. I kad drugi tako mole kod umirućeg, primit će obećani oprost. Kad se ova molitva moli kod umirućeg, ublažuje se Božja srdžba i beskrajno milosrđe obuzima dušu. Dubine mojeg milosrđa pokreću se bolnim mukama mojeg Sina.“  Nova Vas, 19.4.2020.

                                  Podatci o župi Nova Vas

Mjesto Nova Vas se nalazi četiri kilometara sjeverno-istočno od Poreča. Dočim župu čine mjesta: Antonci, Barbići, Bašarinka, Blagdanići, Brčići, Cancini, Dekovići, Gedići Kosinožići Kukci, Mihatovići, Nova Vas, Rošini, Stancija Vodopija, Stranići i Vržnaveri.

Popis stanovništva iz 2011. godine donosi sljedeće podatke o broju stanovnika; Antonci: 164, Bašarinka: 90, Blagdanići: 15, Brčići: 163, Cancini: 158, Dekovići: 45, Gedići: 97, Kosinožići: 99, Mihatovići: 122, Nova Vas: 480, Rošini: 186, Stancija Vodopija: 116, Stranići: 177 i Vržnaveri: 76.

Sveukupni broj stanovnika iznosi: 2488.


            

       Molitva Sv. Roku protiv zaraznih bolesti  

  

O, Bože Spasitelju – Isuse Kriste, Ti si u svojoj punoj blagoj providnosti i očinskoj mudrosti

Svetog Roka postavio za moćnog zaštitnika protiv zaraznih bolesti i preko njega udijelio obilje

blagoslova bližnjima u tjeskobi.

Zbog njegovih zasluga smiluj se nama, kad je naše zdravlje ugroženo i kad nas strah od smrti

obuhvati. Odvrati anđela smrti da imamo vremena za kajanje, jer Ti ne želiš smrt grešnika,

nego da se obrati i živi. Amen.

Gospodine, priteci mi u pomoć.

Jer sam slab i siromah, pomozi mi o, Bože.

Ti si moj Pomoćnik i Spasitelj.

Gospodine ne odugovlači dalje.

Sv. Roko, moli za nas.

Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

         

                  crkva sv rok kipŽivotopis Sv. Roka

 

Sv. Rok rođen je 1295 u Montepelliru u južnoj Francuskoj. Otac mu je bio grof a njegovi pretci su se borili za oslobođenje Svete zemlje od islamskih osvajača. On je izmoljen od roditelja koji su se zavjetovali i tako ga izmolili. Sa 20 godina je ostao bez roditelja. Tada je sva svoja dobra prodao i razdijelio siromasima, poput Sv. Antuna opata. Potom se uputio na hodočašće u Rim.


Župna crkva Svetog Roka prz.

Sadašnja crkva je sagrađena 1853. godine na mjestu prijašnje iz XVI stoljeća koja je bila posvećena Svetom Antunu opatu, a posvećena 16.8.1854. godine od biskupa Peteania. Kroz povijest crkva je više puta obnavljana, a posljednji put je obnovljena 2009. godine. Uz crkvu je sagrađen zvonik visine 22 metra u kojem se nalaze 2 elektrificirana zvona. Veće zvono promjera 80 cm a visine s krunom 84 cm, težina mu je 270 kg. a glasa H. Manje zvono je 70 x 70 cm. Na zvoniku se nalazi sat sa klasičnim mehanizmom koji je neispravan, ali sat namjesto toga radi na struju.

Crkva je jednobrodna, neoromaničkog sloga, vanjskih dimenzija 27 x 12 metara. U crkvi se nalaze tri oltara: glavni oltar s kamenim kipovima Sv. Maura i Sv Eleuterija, oltar Sv. Antuna opata, i oltar Majke Božje Karmelske. Na oltaru Sv. Antuna opata nalazi se i njegov kip izrađen od drveta, a na oltaru Majke Božje Karmelske osim kipa Gospe s djetetom, nalaze i manji drveni kipovi Sv. Petra i Sv. Sebastijana. U lađi crkve s desne strane u kutu nalazi se drveni kip Sv. Roka a s lijeve strane kip Sv. Antuna padovanskog. Na svodu u svetištu crkve nalazi se slika Sv. Roka, a na svodu lađe crkve nalazi se slika Majke Božje.


Podkategorije

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.